Easy German – nagyszerű sorozat nyelvtanulóknak
2017-10-30
0

Nagyon örülök, hogy felfedeztem az Easy German nyelvoktató videót.

Végre egy olyan, oktatási célra készült videó, amely nem steril kiejtéssel és mesterkélt párbeszédeket tartalmazó strukturával készült, hanem tele van élettel.

Életszerű,

  • mert a témák sokszínűek. Részben általános nyelvtanulói témákat dolgoz fel, részben pedig aktuális eseményekhez kapcsolódót pl. a migránsok integrációjáról is készült már videó.
  • mert az interjúalanyok azon a hétköznapi nyelven beszélnek, ahogy amúgy is szoktak. Van aki választékosan fejezi ki magát, van aki egyszerűen és dialektusban. De ez utóbbiak vannak azonban – a nyelvtanulók megnyugtatására – kisebbségben. A hétköznapi kifejezésmódot türközve, néha még szalonképes szleng is megjelenik az interjúkban.

A sorozat jellege

A legtöbb videó úgy készül, hogy néhány éve már németet tanuló nyelvtanulók az utca emberét kérdezik meg – az adott témához kapcsolódóan – tapasztalatikról, véleményükről, vágyaikról.

Feliratosak a filmek, mégpedig duplán, mivel egyrészt van egy jobban kiemelt német felirat, mégpedig úgy, hogy az esetleges nyelvtani hibákat zárójellel elllátva korrigálják, másrészt kisebb betűkkel az angol fordítást is feltüntetik. Így ha az elhangzottakat a szemünkkel követjük is, az elhangzó beszélgetések, megnyilatkozások – adott esetben- még a közlekedés zaja ellenére is  jól érthetők.

Vannak részek, melyben nyelvtanulási tanácsokat adnak, és az is nagyon érdekes, hogy ők németek saját magukat hogyan látják, valamint a szakmai karrierről, és a munka világáról szóló epizódokat is nagyon élveztem.

Facebook oldalukon gyakran végeznek közvéleménykutatást, ahol németül, de akár angolul is várják a véleményeket.

A sorozat háziasszonya

A sorozat elindítója Carina Schmid, röviden Cari, aki egy jókedélyű, szókimondó, nyitott és temperamentumos fiatal hölgy, akinek van néhány rendszeresen visszatérő együttműködő partnere, akik szintén járják az utcákat.

Jelentős követőcsoportja van a sorozatnak. Már én is feliratkoztam, hogy küldjenek értesítést az új videókról. Remélem, lelkesedésük, ötleteik  a jövőben sem csappannak meg. Most már 200 felett jár az elkészült videók száma.

 

 

Vélemény, hozzászólás?