Újévi jókívánság néhány európai ország szilveszteri szokásainak bemutatásán keresztül
2021-01-09
0

Emlékszem, mikor múlt év március közepén bezárult az ország, milyen hosszú időnek tűnt, hogy előreláthatóan nyár elejére prognosztizálták a járvány végét. Azóta bizony eltelt már néhány hónap, és a vírus és a megfelelő hozzáállás kialakítása masszívan befészkelte magát a mindennapjainkba. Kezdünk hozzászokni az online oktatáshoz, és már szó sincs arról, hogy nem érdemes komolyabb erőfeszítést tenni az online órák színvonalának fejlesztésébe.

A kezdeti ügyetlenségeken már túl vagyok, most már azon dolgozom, hogy sikerüljön online is színesen tanítani. Ennek egyik eszköze a rövid videófilmek bemutatása. A filmek apropóján gyakran szoktam a ZDF heute rövid úgy nevezett „Hochkant” videóit segítségül hívni.

 

 

Még egy év sem telt el azóta, hogy ezeket az okostelefonra készített videókat a ZDF bevezette, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a fiatalabb korosztályt is könnyebben meg tudják szólítani aktuális eseményekről szóló beszámolóikkal.  Az aktuálpolitikai híreken kívül számos színes életképjellegű hír is megjelenik néhány perces terjedelemben. Előnye, hogy az elhangzó szövegekhez és beszélgetésekhez feliratok is vannak. Hátránya, hogy néha csak feliratok vannak, különben csak zenei aláfestés hallatszik.

A különleges sportteljesítményekről természeti jelenségekről szóló videókat már sokszor lejátszottam órán, szerintem nagyszerű hangulati elemként szolgálta. Most az évvégi ünnepi időszakban élveztem, hogy sok rövid kisfilmet tettek közzé, melyek a karácsony történetével és hagyományaival foglalkoztak. Néhány európai ország újévköszöntő hagyományait azonban – végül úgy döntöttem- ,  átalakítom. A hallgatók feladata volt találgatni, hogy vajon egy-egy szilveszteri szokás mely országhoz kapcsolódik.

Volt könnyebb, nehezebb is, és végül ellenőrzésképpen meg lehetett nézni az eredeti filmet. Jó nyitás volt az év elején, és még az az előnyei is megvolt ennek a feladatnak, hogy jól lehetett gyakorolni az országok neveit, az ott lakó nemzetiségeket, valamint arra is ki lehet térni, hogy a német bizony egy felettébb udvarias nyelv, ahol a hölgyeket soha semmilyen esetben nem felejtik el külön megszólítani ill. megemlíteni és ennek a viszonylag tömör leírása nem is olyan könnyű. A videóban azonban szép példa látható ennek a dilemmának az elegáns megoldására.

www.zdf.de/nachrichten/video/panorama-silvester-braeuche-international-100.html

 

Vélemény, hozzászólás?